Kan jeg virkelig hvile?

Kan jeg virkelig hvile?

Hvile… Hvordan har du det med dét?

Jeg har det blandet med det – eller har haft, i hvert fald. Jeg er ikke selv en naturligt hvilende person. Jeg har et relativt højt aktivitetsniveau både fysisk og mentalt, og trives bedst når jeg er i gang med ét eller andet, der føles nyttigt, produktivt eller fremadskridende. Samtidig har jeg igennem meget af mit liv fået en opfattelse af Gud som en hård arbejdsgiver, der kun er tilfreds med mig når jeg er i gang – når jeg GØR noget for Ham.

Tilsammen er det en cocktail der bevirker, at jeg har haft (og nogle gange stadig har) det svært med at hvile. Fordi jeg, så snart jeg forsøgte at opnå hvile, ville opleve rastløsheden og utilfredsheden komme over mig – og straks ville jeg så gå i gang med et eller andet, der kunne give mig fornemmelsen af at have udført noget og den tilfredshed der følger med.

Heldigvis åbenbarede Gud sin nåde for mig for 4-5 år siden, og jeg oplevede, at finde virkelig hvile i, at Han elsker mig ubetinget. Uanset hvad jeg præsterer eller ikke præsterer. Det betyder ikke, at jeg aldrig mærker uroen mere, men den styrer mig ikke længere. T-A-K Jesus!

Alle mennesker ikke som jeg. Heldigvis. Men du, der læser dette, har det til fælles med mig, at du lever i en moderne verden, hvor tempoet er højt, kampen om din opmærksomhed stor og de ydre krav til dig høje. Derfor er det ikke kun bestemte typer som jeg selv, der har i dag har svært ved at hvile, men i langt højere grad os alle sammen. Og det er skidt - for det bliver vi syge af. Gud har nemlig skabt os til hvile. Ikke blot en eksistentiel, åndelig hvile (som dog er enormt vigtig) – men også en fysisk, håndgribelig hvile, som vi igen og igen har brug for at besøge i en fast rytme.

Gud har nemlig lagt hvile og rytme ned i hele skaberværket. Læs blot hvordan Bibelen beskriver den syvende dag i skabelseshistorien:

Således blev himlen og jorden og hele himlens hær fuldendt. På den syvende dag var Gud færdig med det arbejde, han havde udført, og på den syvende dag hvilede han efter alt det arbejde, han havde udført. Gud velsignede den syvende dag og helligede den, for på den dag hvilede han efter alt det arbejde, han havde udført, da han skabte. Det var himlens og jordens skabelseshistorie.(2. Mosebog 2:1-4)

Efter seks dage med arbejde, hvor Gud skabte alt det, vi ser omkring os, tog han den syvende dag og hvilede sig. Og han velsignede dén dag og helligede den.

Vildt nok, ikke? At Gud hvilede. GUD. Hvilede...

Og endnu vildere og mere interessant, at hviledagen inkluderes i skabelseshistorien, som først afsluttes efter den syvende dag – hvor Gud intet lavede. Hvor han holdt ”shabbath”, som er hebraisk for at stoppe. At stoppe med det, man plejer at gøre.

Gud har således indbygget hvile i skaberværket og designet dig og mig til, at have rytmer og sæsoner, hvor vi stopper med alt det, vi plejer at gøre. Det arbejde, vi plejer at udføre. På baggrund af Hans eget eksempel. Mange, mange år senere, da Moses og israelitterne modtog De 10 Bud fra Gud, var netop det tredje bud om "at holde hviledagen hellig” en påmindelse om rytmen fra skabelseshistorien, og Gud mindede derigennem Israel om, at Han selv hvilede på den syvende dag. Således var Hans hviledag en model til efterligning for dem dengang, men også for os i dag – fordi vi har brug for hvile.

Livet er jo hårdt. Arbejdet er eller kan være svært. Der er nok at bekymre sig om. Og ofte arbejder vi grænseløst for at fastholde kontrollen over det hele - og bliver syge af det. Men Gud har bygget os til jævnligt at hvile. At stoppe med alt det vi gør for at skabe og bygge vores eget liv – og for en stund ”trækket vejret ind” og hvile i tiltro til, at Han forsørger os mens vi gør det.

Med juli måned og dermed sommerferien (for det fleste) foran os, vil jeg opmuntre dig til at søge hvilen. For din krop, din sjæl og din ånd. Træk vejret, nyd solen, lyt til lydene i naturen, drik god kaffe, tag en svømmetur. Gør det, du finder hvile i – og sig tak til Gud, som har givet dig mulighed for det hele. Hans nåde er nok, den er nyttig og den er ny hver eneste dag.

Må du opleve en sommer, der fylder dig med ny og frisk energi, taknemmelighed og livsmod!

 
Forrige
Forrige

Frelst til at… følge

Næste
Næste

Vil Gud bruge mig til noget?