Vision for fremtiden

Vision for fremtiden

Februar er vores visionsmåned. Her retter vi vores opmærksomhed mod den fremtid, Gud har for os som kirke, ved at tale om Vision 2023, der i år har overskriften “en summen af liv” med udgangspunkt i Mikas bog 2:12-13. På Visionssøndag d. 5. februar delte Præst Silas Majgaard en visionsprædiken, som du kan finde på Youtube her.

I dette blogindlæg kan du læse om betydningen af vision for os som mennesker og kirkefællesskab, og derefter se Vision 2023-videoen.

Vision i Bibelen

Gennem hele Bibelen anvender Gud visioner - eller syner, som de kaldes i mange oversættelser - til at åbenbare sine planer og tanker for mennesker. Et af de tidlige og tydelige eksempler ses i beretningen om Abraham, der kaldes af Gud til at blive far til et stort folk trods det, at han og sin hustru Sarah ikke kunne få børn og samtidig var ældgamle (Bibelen bruger ikke dén betegnelse, men… det var dét, de var!). Da Gud vil vise Abraham sine planer gør han det ved at tage ham med ud under stjernehimlen og beder ham kigge op på den, og siger: “Se på himlen, og tæl stjernerne, hvis du kan”, og derefter “Så mange skal dine efterkommere blive” (1. Mos. 15:5). Hvad var det, Gud gjorde? Han gav Abraham en vision for fremtiden. Senere i beretningen om Abraham (1. Mos. 22:17), viser han sin lydighed overfor Gud ved at være villig til at ofre sin første og eneste søn Isak, som hele løftet om efterkommerne var bundet op på. Derefter viser Gud ham igen et billede af den fremtid, der ligger foran ham - denne gang ved at beskrive det som “talrigt som sandet ved havets bred”. Vores Skaber synes altså at tænke, at mennesker har brug for vision i livet, for at lykkes med det, Han har for os.

I Jeremias bog 29:11 taler Gud gennem profeten de meget kendte ord: “Jeg ved, hvilke planer jeg har lagt for jer, siger Herren, planer om lykke, ikke om ulykke, om at give jer en fremtid og et håb” ind i en sammenhæng, hvor Israel er i eksil i Babylon, og Gud har forudsagt, at de skal være der i 70 år. De opmuntrende ord fra vers 11 bliver derfor et løfte om en anden fremtid end den, de befandt sig i. Det er med andre ord en vision for fremtiden givet til dem af Gud.

Min eller Guds vision?

Fællestrækket for Abraham og Israel som helhed er, at de befandt sig i en markant anderledes situation end den, Gud ønskede for dem i fremtiden. Den fremtid Han beskrev, var ganske enkelt umulig for dem at komme frem til selv. Abraham og Sarah var for gamle til at få børn. Israel havde lidt nederlag og store tab i krig, mistet sine stærkeste byer og var nu tvunget til at leve som fremmede i verdens daværende supermagt. Det krævede således tro i begge situationer, at opleve opfyldelsen af Guds vision for dem. Og om Abraham står der netop, at “Abraham troede Herren, og han regnede ham det til retfærdighed” (1. Mos. 15:6). Derfor kaldes han også troens fader; fordi han holdt fast i troen på Guds vision for hans liv - selv når det så allermest umuligt ud.

Tro er derfor tæt forbundet med Gudgiven vision. Hebræerbrevet 11:6 siger, at “uden tro er det umuligt at behage Ham [Gud]” og vers 1 i selvsamme kapitel, at “Tro er fast tillid til det, der håbes på, overbevisning om det, der ikke ses”. Tro er derfor det, som forbinder os med den fremtid, som Gud har for os - og som han gennem vision viser os - men som ikke med vores fysiske øje kan se endnu.

Det fortæller os, at der er forskel på en menneskelig og Gudgiven vision. Førstnævnte har med vores evne til at drømme og fantasere at gøre, og bringes til live gennem viljestyrke og indsats, hvorfor den kræver tiltro til egne evner. Gudgiven vision overgår derimod altid det, som vi selv kan forestille os og føre ud i livet. Hvis visionen er fra Gud, er den umulig for mennesker at udføre. Begge dele - både menneskelige og Gudgivne visioner - er vigtige, men sidstnævnte er dét, der forandrer verden og manifesterer Guds rige. Disse kræver altid overnaturlig tro af os at følge.

Visionens virkning

Som enkeltpersoner, familier og kirkefællesskab har vi derfor også brug for vision fra Gud. Ordsprogenes bog 29:18 siger, at “Uden vision går et folk fortabt”. Med dette menes der, at et folk går vild når det ikke har vision. Samtidig siger Gud til profeten Habbukuk (2:2): “Skriv visionen tydeligt på tavler, så det er let at læse…”. De fleste andre oversættelser tilføjer til dette: “…så den, der læser det, kan løbe efter det”.

Kombineret med Abrahams og Israels historier, fortæller det os, at Gudgiven vision har forskellige funktioner i vores liv; den giver os retning, så vi ikke går fortabt. Den giver os lyst til at løbe når vi klart og tydeligt kan læse den, og den giver os udholdenhed selv når vi oplever modgang og udfordringer.

Lad os koge det ned til nogle enkle og korte sætninger.

Visionens virkning er:

  • Fokuserende - den viser os, hvor vi skal hen og ikke skal hen. Den hjælper os med ikke at gå vild, men at gå rigtigt.

  • Motiverende - den giver os styrke, mod og drivkraft til at bevæge os - selv i modgang. Vision er det, der giver smerte et formål.

  • Mobiliserende - den samler mennesker omkring en fælles Gudgiven fremtid.

Derfor er det også af afgørende betydning, at vi som kirke har tydelig vision for den fremtid, Gud har for os, så den retter vores fokus mod den rigtige kurs. Samtidig er det vigtigt, at vi som fællesskab lader visionen motivere os i og til tjeneste og engagement og samler os bag visionen for i fællesskab at se Guds planer og tanker blive virkelighed for kirken - i vores nabolag, by og land.

Hvordan ser det ud i dit liv? Har du vision - er billede af en foretrukken fremtid, som Gud har malet for dit indre øje - eller vandrer du på må og få imod er udefineret mål? I så fald vil jeg opfordre dig til, at bede Gud vise dig hvad Han ser for dig og din fremtid! Der er kraft i vision til at fokusere, motivere og mobilisere både dig selv og mennesker omkring dig!

Fremtids-februar

I februar måned samt første søndag i marts vil vi fokusere på Vision 2023 gennem vores prædikener. Silas Majgaard vil således tale ud fra et af de definerede visionsområder hver søndag i løbet af februar. Dette for at visionen må fremstå tydelig og klar, så vi hver især kan “læse den” og “løbe efter” den, så vi ikke “går fortabt” men derimod går rigtigt ind i den fremtid, som Gud har for os som kirke!

Herunder finder du Vision 2023-videoen, hvori de fire områder for året præsenteres. Disse vil blive uddybet i fire efterfølgende prædikener i februar måned samt første søndag i marts. Dem kan du løbende se længere nede på siden.

Visionsområde 1: Huddle-Smågrupper

Hør Præst Silas Majgaard dele vision for dette første område af Vision 2023 i budskabet “Nåden i nabolaget”.

Forrige
Forrige

Fremtidens Grupper

Næste
Næste

Helt Hans egen